fbpx

Εισαγωγή

Οπότε ας βουτήξουμε και ας δούμε τι είναι αυτή η “διαλειμματική νηστεία”:

Πάμε λοιπόν τώρα αυτά τα συμπεράσματα να τα συνδυάσουμε και να βγάλουμε ένα νέο σύστημα, το οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε φυσικά άμα μας εξυπηρετεί! Εάν δεν μας εξυπηρετεί και μας δυσκολεύει την ζωή θα το αφήσουμε στην άκρη. Οπότε έχουμε και λέμε!

Η διαλειμματική νηστεία ή intermittent fasting είναι ένα μοτίβο στο οποίο τρώμε το φαγητό μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Είναι λοιπόν ένα μοτίβο, ένα σύστημα δηλαδή με το οποίο καθορίζουμε πως και πότε τρώμε το φαγητό μας και όχι δίαιτα! Με άλλα λόγια, αλλάζουμε τον τρόπο που τρώμε τα φαγητά μας σε έναν κάπως ανορθόδοξο τρόπο αλλά οι ποσότητες (θερμίδες) μένουν ίδιες.

Πριν διαβάσεις το άρθρο, κάνε τον κόπο και δες αυτά τα βίντεο :

 1. και

Στα βίντεο που σας παραθέτω τονίζω πως

 •  όγκος των θερμίδων έχει μεγάλη σημασία αν θέλουμε να βάλουμε ή να πάρουμε κιλά.
 • Επίσης, το φαϊ αργά το βράδυ δε σημαίνει αδυνάτισμα. Σαφώς και αν δεν τρως αργά το βράδυ αλλά να τρως μέσα στην μέρα σε βοηθάει να “κοντρολαριστείς” και να φας λιγότερο,
 • Και μπορείς να φας 2-3 μεγάλα γεύματα μέσα στην ημέρα με μεγάλο όγκο θερμίδων και δεν χρειάζεται να τρως συνέχεια μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα!

 

Πρωτόκολλο 16:8

Αυτό είναι το μόνο πρωτόκολλο που θα μας απασχολήσει σε αυτό το άρθρο. Το “16” στέκει για 16 ώρες νηστείας και το “8” στέκει για 8 ώρες σίτισης. Με το μοτίβο δηλαδή διαλέγουμε μέσα στην ημέρα 8 ώρες στις οποίες καταναλώνουμε όλες τις θερμίδες , όλο δηλαδή τον όγκο των θερμίδων που θα καταναλώναμε σε όλη τη διάρκεια της μίας μέρας και στις υπόλοιπες 16 ώρες δεν τρώμε τίποτα απολύτως, δεν καταναλώνουμε δηλαδή καθόλου θερμίδες! Μηδέν !

Ας δώσουμε ένα παράδειγμα λοιπόν:

 • Εως τις 12:00 το βράδυ τρώω κανονικά
 • από τις 12:00 μέχρι τις 4:00 το μεσημέρι δεν καταναλώνω καθόλου θερμίδες.
 • Στις 4:00 το μεσημέρι τρώω το πρώτο μου μεγάλο γεύμα (π.χ γεύμα 1000 θερμίδων),
 • κατά τις 6:00 – 7:00 θα φάω το δεύτερο γεύμα μου
 • στις 9:00 – 10:00 τρώω το τρίτο γεύμα μου.

Συμπερασματικά, έχω 3 γεύματα τα οποία τα καταναλώνω από το μεσημέρι και μετά (16:00 – 24:00 η ώρα!). Μπορεί για κάποιους να είναι ‘’σοκαριστικό’’ καθότι παρακάμπτεται το σημαντικό για όλους πρωϊνό! Οι απόψεις παλιάς (γκουχου γκουχου αρχαίας) σχολής ότι το πρωϊνό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και ότι δεν πρέπει να λείπει η κατανάλωση πρωϊνού απλά δεν ισχύουν!

Τώρα θα έρχεται στο νου σας η εξής εύλογη ερώτηση:

– Γιατί να το κάνει κανείς αυτό στον εαυτό του; Να φάει δηλαδή τόσες θερμίδες μέσα σε αυτές τις ώρες και με το ζόρι μάλιστα και για τις υπόλοιπες να πεινάει ας πούμε;;;

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με τα:

Πλεονεκτήματα της Διαλλειματικής νηστείας

 1. Κάνει τη ζωή σου πιο εύκολη: θα σας μιλήσω λοιπόν προσωπικά με ένα δικό μου παράδειγμα! Εγώ κάθε βράδυ μένω στο σπίτι της κοπέλας μου, από όπου φεύγω κατευθείαν το πρωί για την δουλειά μου και το μεσημέρι επιστρέφω σπίτι. Έπρεπε λοιπόν να φροντίζω για το φαϊ μου! Οπότε έπαιρνα συνέχεια τα γνωστά σε όλους τάπερ! Τάπερ για το βράδυ στο σπίτι της κοπέλας μου όπως επίσης και για την δουλειά όπως επίσης και για το μεσημεριανό μου! Ήταν ένα τεράστιο μπέρδεμα με τα ταπεράκια όπως μπορείτε να καταλάβετε… Τάπερ να χύνονται, να ανοίγουν να βρωμάνε… <br> Ε λοιπόν όταν έμαθα για την νηστεία αυτή είπα να την προσπαθήσω και πραγματικά μου έκανε την ζωή τόσο πιο απλή! Τέρμα τα ταπεράκια, τέρμα το τρέξιμο, τέρμα το φρικάρισμα για τις ώρες που θα φας και απλά γυρνάω σπίτι τρώω ένα τεράστιο γέυμα, ξεκουράζομαι και μετά τρώω άλλο ένα γεύμα όπως ακριβώς και το βράδυ και είμαστε κομπλέ για την μέρα! Και το βράδυ φυσικά που γλιτώνω τη γκρίνια της κοπέλας μου “πάλι τάπερ έφερες άνρθωπέ μου;”!!! Επομένως είναι καλό αυτό γιατί μπορείς να το προσαρμόσεις εσύ και να το φέρεις στα μέτρα σου. Αν δουλεύεις βράδυ μπορείς να τρως το πρωί, αν δουλεύεις το πρωί μπορείς να τρως το βράδυ δεν είναι ανάγκη δηλαδή να ακολουθήσεις αυτό το καταπιεστικό πρόγραμμα που μας επιβάλλουν με τα πρωινά κλπ κλπ!
 2. Είναι πολύ ικανοποιητικό μια και τρως 2-3 μεγάλα γεύματα από το να τρως 5-6 μικρά. Εγώ προσωπικά συνήθιζα να τρώω μέσα στην μέρα μου πολλά και μικρά γεύματα. Όταν αυτό το γύρισα και έτρωγα αυτά τα τεράστια γεύματα και απλά φούσκωνα και δεν μπορούσα να φάω ουσιαστικά άλλο, ενώ βρισκόμουν μέσα στις θερμίδες της ημέρας μου, αυτό με ικανοποιούσε πάρα πολύ ψυχολογικά καθότι μου έδινε πολλή δύναμη! Βγαίναμε δηλαδή πολλές φορές με τους φίλους μου και λέγανε να πάρουμε σουβλάκια κι εγώ δεν μπορούσα να φάω άλλο γιατί πολύ απλά είχα σκάσει, ήμουν γεμάτος οπότε δεν μπορούσα να τους ακολουθήσω. Δεν είναι ότι ακολουθούσα κάποια δίαιτα απλά δεν μπορούσα να φάω κάτι άλλο και αυτό με ικανοποιούσε γιατί μου έδινε μια ελευθερία και δεν σε αφήνει με κενό στομάχι! Αυτή είναι μια πολύ ωραία αίσθηση, σε βοηθάει να μείνεις στη δίαιτά σου και δεν σε αφήνει να ξεφύγεις γιατί την μισή μέρα τουλάχιστον σε έχει εντελώς ικανοποιημένο!
 3. Όταν είσαι νηστικός είσαι και πιο παραγωγικός: θα το έχετε προσέξει κι εσείς! Πολλές φορές όταν δουλεύεις πάνω σε κάτι ή διαβάζεις και διακόπτεις αυτό που κάνεις για να φας μεσημεριανό με την οικογένειά σου, μόλις τελειώσεις το φαγητό σου δεν έχεις καμία όρεξη να γυρίσεις στη δουλειά ή στο διάβασμά σου καθότι μετά μουδιάζουμε δεν έχουμε διάθεση να κάνουμε τίποτα. Είχα διαβάσει έρευνες για αυτό που αναφέρω πιο πάνω αλλά δεν πίστευα τίποτα! Όταν όμως το δοκίμασα διαπίστωσα πως όντως ισχύει αυτό και τα πρωινά μου ήταν η πιο παραγωγική ώρα της ημέρας μου. Όταν είσαι νηστικός για πολλές ώρες, όταν το σώμα σου είναι σε αυτή την κατάσταση, απλά θέλεις συνέχεια να κάνεις πράγματα. Πρώτον, αν πεινάς λίγο το να κάνεις κάτι σε κρατάει απασχολημένο, οπότε ως φυσικό επόμενο θέλεις να είσαι σε εγρήγορση συνέχεια και δεύτερον είναι αποδεδειγμένο ότι απλά είμαστε πιο παραγωγικοί όταν είμαστε νηστικοί, “κόβει” δηλαδή περισσότερο το μυαλό μας! Δε λέμε βέβαια να πεθαίνεις της πείνας και να τρέμουν χέρια πόδια, γιατί εκεί τους βλέπεις όλους γύρω σου σα μεζέδες!
 4. Για το θετικά που θα αναφέρω εδώ δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος καθότι οι έρευνες που υπάρχουν δεν είναι επαρκής! Οι έρευνες αυτές, μπορεί άνετα να ανατραπούν από κάποια άλλη μετα – ανάλυση πχ ή ακόμη και από την ίδια για παράδειγμα μετά από 5 χρόνια! Οπότε ας μην βάλουμε το χέρι μας στη φωτιά. Τέλος πάντων υπάρχουν ενδείξεις ότι βοηθάει στην καταπολέμηση του καρκίνου ή σε καρδιαγγειακά προβλήματα ή αλλιώς συμβάλλει στη μακροζωία και το πιο γαμάτο αυξάνεται η παραγωγή αυξητικής ορμόνης!  Εαν δεν ξέρεις τι είναι η αυξητική ορμόνη 1ον…ΠΟΥ ΖΕΙΣ ;;!!!;; Και 2ον δεν χρειάζεται να επεκταθούμε αλλά είναι μια ορμόνη που σου μεγαλώνει τα μπράτσα !

Τέλος πάντων από τα πλεονεκτήματα της νηστείας αυτής εγώ κρατάω ότι κάνει τη ζωή σου πιο απλή, σε βοηθάει πολύ να μείνεις στις θερμίδες σου, σε κρατάει γεμάτο, η όρεξή σου είναι 100% ικανοποιημένη και σε κάνει πολύ παραγωγικό κατά τη διάρκεια της μέρας σου!

Τώρα, ας γυρίσουμε λοιπόν στα

Αρνητικά Της Διαλειμματικής Νηστείας

και ας τα αναλύσουμε!

 • Ακατάλληλη για άτομα που δεν παίρνουν κιλά: όπως προανέφερα ξεκινάει κανείς την διαλειμματική νηστεία με σκοπό να χάσει κιλά. Για κάποιον δηλαδή ο οποίος θέλει να κάνει όγκο και διατροφή δεν είναι κι ό,τι καλύτερο! Επομένως, αν κάποιος θέλει να χάσει κιλά και κάνει την συγκεκριμένη νηστεία και όγκο-διατροφή μπορεί να μειώσει το λίπος που παίρνει σε αυτή και να αυξήσει τη μάζα. Αν όμως είσαι από αυτούς που λέμε ‘’hard-gainers’’, από εκείνους δηλαδή που δυσκολεύονται πολύ να πάρουν κάποιο κιλό και ζορίζονται, τότε η δίαιτα αυτή δεν συστήνεται καθόλου γιατί θα σου είναι ακόμη πιο δύσκολο να χτυπήσεις τις θερμίδες που πρέπει για να πάρεις κιλά, οπότε δεν την προτείνω με τίποτα στα άτομα αυτά!
 • Η προπόνηση: υπάρχει δυσκολία δηλαδή στο να χωρέσεις την προπόνηση σε αυτό το μοτίβο της νηστείας. Για παράδειγμα, το πρωί δεν τρως τίποτα, επομένως αν πας νηστικός για προπόνηση δεν θα έχεις και την καλύτερη απόδοση.
 • Αν δεν συνδυαστεί με δίαιτα δεν θα προκαλέσει απώλεια βάρους: όταν κάποιος, δηλαδή, υιοθετεί αυτό το μοτίβο και νομίζει ότι μόνο και μόνο επειδή δεν τρώει 16 ώρες ‘’μαγικά’’ θα αδυνατίσει. Οι θερμίδες είναι θερμίδες καθώς μπορεί μια μέρα να μην φας τίποτα και την επόμενη να φας απίστευτα πολύ και πάλι να βάλεις κιλά, οπότε δεν σημαίνει ότι μόνο και μόνο επειδή κάνεις αυτή τη νηστεία θα χάνεις κιλά δια μαγείας, αλλά αντίθετα πρέπει να είσαι αυστηρός στη δίαιτά σου, να προσέχεις τι τρως και να υπολογίζεις τις πρωτεϊνες, τα λιπαρά, τους υδατάνθρακες έτσι όπως πρέπει, όντας και πάλι σε θερμιδικό έλλειμμα!
 • Το πρήξιμο που θα τρώτε από τους δικούς σου [κυρίως τη μαμά!] και φίλους: π.χ “γιατί δεν τρως πρωϊνό”, “τι έχεις”, “θες ένα κουλουράκ”, “τόσο αυστηρός είσαι πια με την δίαιτά σου”, “κοίτα αυτόν τον επιφανειακό τυπά που δε δέχεται το κουλουράκι που του προσέφερα. Αν δεν αντέχεις το πρήξιμο απλά μην το ακολουθήσεις!
 • Δεν συνιστάται σε άτομα που έχουν γαστρεντερικά ή στομαχικά προβλήματα. Το να έχουν άδειο το στομάχι τους για ώρες και ξαφνικά να το γεμίζουν απότομα, δημιουργεί επιπλέον προβλήματα στους ήδη πασχοντες. Πόνος στο στομάχι, μετεωρισμός, φούσκωμα, διάρροιες κλπ

Επίσης, αυτή η νηστεία μπορεί να μην βολεύει κάποιους και δεν είναι για όλους. Αν δεν στη κάνει πιο  εύκολη απλά άστην γιατί είναι για ορισμένα άτομα και όχι για όλους!

 

 

Πρακτικά Ζητήματα

 

Εφόσον, λοιπόν, αναλύσαμε τα θετικά και τα αρνητικά της διαλειμματικής νηστείας παραπάνω, πολλοί από εσάς μπορεί να θέλετε να τουδώσετε μια προσπάθεια. Να χετε ψηθεί βρε παιδί μου ! Έχετε αγχωθεί και αναρωτιέστε ένα σωρό πράγματαΜΗΝ μην αγχώνεστε! Είμαι εδώ για σας και παρακάτω θα σας παραθέσω βήμα βήμα πως να βάλετε αυτή τη νηστεία στην καθημερινότητά σας!

 

Πρώτο και κύριο κοιτάζετε την ημέρα σας, τη δουλειά σας, τη σχολή σας ή ο,τιδήποτε έχει  ο καθένας μέσα στην καθημερινότητά του. Εστιάστε πού βολεύει να βάλει κανείς αυτή τη νηστεία: το βράδυ ή το πρωί; Λογικά για τους περισσότερους από εσάς θα είναι το πρωί, να μην τρως δηλαδή τίποτα τα πρωινά!

Πώς θα γίνει τώρα αυτό όμως;

Αν έχεις συνηθίσει σε όλη σου τη ζωή να τρως πρωινό και δε φας θα έχεις διάφορα μη επιθυμητά αποτελέσματα όπως τρομερή πείνα, πτώση ινσουλίνης, υπογλυκαιμική κατάσταση τα οποία μπορεί να σε αναγκάσουν να το αφήσεις, να το παρατήσεις. Οπότε, άμα είναι να το κάνεις, κάντο έξυπνα! Δεν είναι πρέπον, δηλαδή, όταν τρως πρωινό κάθε μέρα στις 8 ξαφνικά να το στερήσεις αυτό από το σώμα σου και απλά να φας στις 4 το μεσημέρι. Το κλειδί της ιστορίας αυτής είναι η

Σταδιακή μετάβαση:

Αμα τρως κάθε μέρα στις 8, σήμερα μπορείς να φας στις 9! Την επόμενη ημέρα να φας στις 10. Άμα δεις ότι ζορίζεσαι κράτα το λίγο ακόμη το πρωινό πχ στις 10.00 για 2-3 ημέρες ακόμα και σταδιακά ανέβαζε το ωράριο ανά 1-2 ώρες μέχρι να πάει στις 4 το μεσημέρι! Όλο αυτό πρέπει να γίνει σε διάστημα  1- 2 εβδομάδων και όχι από τη μία μέρα στην άλλη. Επίσης, οι πρώτες μέρες θα είναι δύσκολες. Το σώμα δεν έχει συνηθίσει πάνω σε αυτή τη νηστεία, έτσι δηλαδή αντιδράει ο ίδιος ο οργανισμός στην αλλαγή αυτή.

Οπότε μη μασας! Στην κυριολεξία!!!

Όταν λέμε νηστεία για 16 ώρες εννοούμε νηστεία 0 θερμίδων ή σχεδόν 0 θερμίδων. Ουσιαστικά δεν πρέπει να αφήσουμε το σώμα μας να μπει σε αυτή την κατάσταση της “χώνεψης” όπως έγραψα και πιο πάνω. Δεν τρώμε τίποτα! Οτιδήποτε προκαλεί το παγκρεας να παράγει ινσουλίνη.

Μερικά παραδείγματα του τι μπορούμε να φάμε και τι όχι:

 1. Καραμέλα και τσίχλα μπορούμε να καταναλώσουμε αλλά όχι και σε συνεχή ρυθμό καθότι περιέχουν ζάχαρη και άρα κάποιες θερμίδες.
 2. Υγρά. Καφέ σκέτο ή το πολύ πολύ με όλιγη μπορούμε να καταναλώσουμε, όπως και τσάι, όπως και νερό βέβαια.Στον καφέ και το τσάι μπορούμε να βάλουμε λίγο ζάχαρη ή μέλι, κάτι το οποίο δεν θα “σπάσει” τη νηστεία καθότι 30-40 θερμίδες είναι επιτρεπτές! Δεν θα φάμε όμως ένα κουλουράκι, ούτε ένα φρούτο, ούτε φυσικά και κάποιο γεύμα!

 

– Τι κάνουμε στις υπόλοιπες 8 ώρες σίτησης όμως;;; 

Εκτός από την προσευχή μας τύπου “κάνε θεέ μου να μην πειναώ σαν λύκος”, θα πρέπει να τρέξουμε, να καταναλώσουμε δηλαδή όλες τις θερμίδες της ημέρας μας, χωρίζοντας σε 2 ή 3 μεγάλα γεύματα το ωράριό μας.

Για παράδειγμα, στις 4 η ώρα θα φας ένα γεύμα το οποίο περιέχει 1000 θερμίδες ενώ στις 6 άλλο ένα με τις ίδιες. Το βράδυ θα καταναλώσεις άλλο ένα γεύμα το οποίο μπορεί να περιέχει 500 θερμίδες. Το σύνολο αυτών των γευμάτων είναι 2500 kcal, και άμα καις 2700 περίπου τότε βρίσκεσαι σε επιθυμητά πλαίσια, πάντα βέβαια προσαρμοσμένες οι θερμίδες με τον μεταβολισμό σου και φυσικά το φύλο σου!

Τι γίνεται με τις γυναίκες;

Αν είσαι άντρας, περιττό να σου πω πως εδώ κάνεις σκιπ στην επόμενη ενότητα εκτός αν θες να το διαβάσεις για να το μεταφέρεις σε κάποια φίλη, αδερφή, μάνα κλπ!

Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζω πολλές γυναίκες οι οποίες να ακολουθούν την δίαιτα αυτή. Ελπίζω αυτό να ευθύνεται όχι στην αποτυχία μου ως άντρας και περισσότερο στην πραγματικότητα πως απλά δεν είναι τόσο διαδεδομένη η διαλειμματική νηστεία στην Ελλάδα. ΤΕΛΟΣ και ΠΑΝΤΩΝ:

Το πρόβλημα  που έχει παρατηρηθεί είναι πως μια περίοδος νηστείας και υποσιτισμού προκαλεί στις γυναίκες διάφορες ορμονικές διαταραχές – δυσλειτουργίες. Λίγες δεν είναι οι γυναίκες που έχουν παρατηρήσει διάφορες επιπλοκές και προβλήματα στην καθημερινή τους ζωή. Και αυτό είναι λογικό, η εξέλιξη του ανθρώπινου είδους έχει κάνει το γυναικείο σώμα να “προσπαθεί”, να έχει ως το πιο σημαντικό μέρισμα, να παρέχει τις καλύτερες συνθήκες, το καλύτερο “περιβάλλον”, να ναι πάντα έτοιμο για μια εγκυμοσύνη. Προγραμματισμένη ή και αναπάντεχη! Δεν ενδιαφέρει τον οργανισμό σας τόσο να ναι καλλίγραμμο, “toned” και “fit” παρα μόνο να  διαιωνίσει το είδος! Οπότε όταν πας να παρεμβάλεις στο “έργο” αυτό, ο οργανισμός σου θα στραφεί εναντίον σου, θα σε “καταπολεμήσει”, θα αρχίσει να παρουσιάζει διάφορα συμπτώματα δείχνοντάς σου πόσο “θυμωμένο” είναι μαζί σου !!! (Μιλάμε για αυστηρές επιστημονικές τεκμηριώσεις)!!!

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα – προβλήματα είναι:

 • Αυξημένη ανεξελεγκτη πείνα, λιγούρες
 • Σμίκρυνση ωαρίων
 • Διαταραχές περιόδων
 • Κύκλος χωρίς ωορρηξία
 • Ψυχολογικές διαταραχές όπως βουλιμία
 • και πολλά άλλα!

Εντάξει Σαρό, το μήνυμα ελήφθη!!! Πρέπει να προσέχουμε. Πως όμως θα καταφέρουμε να νηστεύσουμε, για λόγους υγείας και αισθητικής αλλά χωρίς να έχουμε τα παραπάνω προβλήματα;;;

Η λύση είναι απλή. Θα σας συστήσω το…

Μοτίβο Κρεσέντο! 

Αυτό το μοτίβο είναι κατάλληλο για:

 • Γυναίκες
 • Ευπαθείς ομάδες ή
 • Άτομα με προβλήματα υγείας (σημειώνουμε πως ΠΑΝΤΑ συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, πριν ακούσουμε έναν τυπά στο ίντερνετ)!

Και έχει 6 στάδια – κανόνες:

 1. Νηστεύουμε μέρα παρα μέρα, 2-3 φορές την εβδομάδα αντί για κάθε μέρα. Πχ Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή
 2. Στοχεύουμε για 12 – 16 ώρες νηστείας
 3. Τις ημέρες όπου νηστεύουμε κάνουμε ελαφριά μορφή άσκησης τύπου γιόγκα, περπάτημα, χαλαρό τζόκιν
 4. Τις ημέρες που δεν νηστεύουμε μας “παίρνει” να ζορίσουμε το σώμα μας και τον εαυτό μας λίγο παραπάνω, κάνοντας βάρη ή HIIT αερόβια (HIIT: Υψηλής Έντασης Διαλειμματική Προπόνηση)
 5. Δεν ξεχνάμε να τρεφόμαστε όταν πρέπει, να πίνουμε αρκετό νερό, τσάι και καφέ (αρκεί να μην έχουν πολλές ζάχαρες, γάλατα, κρέμες κλπ, you know the rules)!
 6. Ύστερα από 2 βδομάδες, αν νοιώθετε καλά εσείς και το σώμα σας, προσθέτετε 1 εξτρά ημέρα νηστείας!

Εν κατακλείδι

Η συμβουλή μου προς τις αγαπημένες μας κυρίες θα ήταν να το πάνε λίγο πιο “χαλαρά” και να αποφεύγονται οι ακραιότητες! Και επίσης είναι απολύτως αποδεκτό να σπάσετε σήμερα την νηστεία σας αν δεν νοιώθετε καλά, λόγω αδιαθεσίας, ορμονών κλπ.

Γενικά, πρέπει πάντα να “ακούμε” το σώμα μας.   Αυτό ισχύει για όλους! Άμα δηλαδή κάποιος ζορίζεται πολύ με τις 16 ώρες μπορεί να τις μειώσει σε 13 ή 14 ώρες ειδικά στην

αρχή. Άλλωστε, αυτό το μοτίβο χρησιμοποιείται για να κάνει την δική μας ζωή πιο εύκολη, δεν πρέπει δηλαδή να καταπιεστούμε καθόλου όταν την κάνουμε και το τονίζω αυτό! Εάν, δηλαδή, πεινάσεις πολύ κατά την διάρκεια της νηστείας απλά φάε κάτι και πρόσεχε μην ξεπεράσεις τις θερμίδες που καις! Σας υπόσχομαι, όμως, ότι με τον καιρό θα συνηθίσετε.

Τρόποι καταπολέμησης της λόρδωσης ( AKA πείνας) !

Τις 16 ώρες της νηστείας, είναι λογικό να υπάρχει πείνα αν και από ένα διάστημα και μετά αυτό γίνεται συνήθεια ώστε να μην πεινάς. Τρόποι για να κρατήσεις το μυαλό σου απασχολημένο από αυτό είναι:

 

 1. Να πίνεις πολύ νερό! Το νερό μπορεί να σε βοηθήσει και να καλύψει το αίσθημα της πείνας μέσω της κάλυψης του αισθήματος της δίψας. Πολλές
 2. φορές το αίσθημα της πείνας είναι ένα λάθος καμπάκι και στην πραγματικότητα το σώμα μας προσπαθεί να μας πει πως διψάει!
 3. Επίσης η κατανάλωση οποιουδήποτε καφέ βοηθάει στο να σε κρατήσει νηστικό. Η καφεΐνη έχει βρεθεί να καταπιέζει την πείνα μας. Άσχετο που εμείς στην Ελλάδα με τον φραπέ πεινάμε επειδή έχουμε καθιερώσει πια ως παράδοση το “καφές και τυρόπιτα” !!!
 4. Γίνε παραγωγικός ! Κάνοντας συνέχεια δραστηριότητες απο δω κι απο κει μπορεί να σε κάνει να ξεχαστείς και να βγάλεις λίγο απ το μυαλό σου το καταραμένο αυτό φαΐ !
 5. Υπομονή και επιμονή . Ναι, οκ, πεινάς. Και ; Περίμενε βρε άνθρωπε λίγες ωρίτσες να φας το μεγα – γεύμα σου !!! Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου!!! Σκέψου “αυξητική ορμόνη”!

 

Προσαρμογή Των Προπονήσεων Στην Διαλειμματική Νηστεία 

Κάτι άλλο που πρέπει να καλύψουμε είναι το θέμα της διαλειμματικής νηστείας και της προπόνησης! Για την προπόνηση προτείνω το εξής: 1) σπας την νηστεία σου σε 14 ώρες ή στις 10 ώρες, τρως ένα μικρό γεύμα (π.χ ρύζι ή ο,τιδήποτε με υδατάνθρακες που δίνουν ενέργεια) και πας στην προπόνησή σου μετά από μισή-μία ώρα. 2) να φας το μεγάλο σου γεύμα το μεσημέρι και να γυμναστείς το απόγευμα πριν το δεύτερο γεύμα. 3) να πας στην προπόνηση το πρωί, δηλαδή νηστικός! Το πρωί όμως πρέπει να έχετε κυρίως αμινοξέα στον οργανισμό σας, τα οποία προέρχονται από τις πρωτεϊνες και τα χρησιμοποιεί ο οργανισμός σας στην προπόνηση. Ειδάλλως, θα αρχίζει να καταβολίζει τους μύες. Οπότε, αυτά τα αμινοξέα τα παίρνουμε σε μορφή συμπληρώματος (είναι αρκετά φθηνά πχ 20 ευρώ για 6 μήνες γιατί τα παίρνεις μόνο σε αυτή την περίπτωση), 2 κουταλιές περίπου πριν την προπόν

ηση και άλλη μια κουταλιά μετά την προπόνηση. Υπάρχει βέβαια το ελάττωμα ότι η απόδοση δεν θα είναι τόσο υψηλή, ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ένα βραδινό πλούσιο σε υδατάνθρακες.

Αποφυγή Μυικού Καταβολισμού

– Πωω ρε Σαρό γαμώτο θα τελειώσει ποτέ αυτό το καταραμένο το άρθρο…. Τι άλλο θα σκαρφιστείς να αναλύσεις;;;

– Υπομονή φίλε μου υπομονή! Τελειώνουμε ! Ένα τελευταίο!

Τώρα πάμε να δούμε πώς θα αποφύγουμε την απώλεια μυός, δηλαδή τον μυϊκό καταβολισμό. Ξέρουμε όλοι ότι σε μια πολύωρη νηστεία, όταν ο οργανισμός μας απέχει από την πρωτεϊνη, τότε το σώμα μας αρχίζει και καταβολίζει. Για αυτό το λεγόμενο θα ήθελα να πω πως αν είσαι φυσικός αθλητής δεν κινδυνεύεις και πολύ. Ναι ναι, ο Ronnie Coleman που ζυγίζει … ή ζύγιζε (ενος λεπτού σιγή) 140 κιλά δεν έτρωγε για 16 ώρες θα γινόταν 139 κιλά ! Το ίδιο δεν ισχύει και για εμάς τους κοινούς θνητούς. Για εμάς μετράνε πιο πολύ άλλα πράγματα όπως ο όγκος / ποιότητα θερμιδών. Ωστόσο εαν σε ανησυχεί πολύ ο καταβολισμός και αυτός είναι ο λόγος που δεν θα δοκιμάσεις την νηστεία αυτή σου έχω κάποιες λύσεις:

 • Μην βάλεις την προπόνηση στην περίοδο της νηστεία. Με αυτόν τον τρόπο ελαχιστοποιείς τον καταβολισμό.
 • Μην συνδυάζεις την διαλειμματική νηστεία με τεράστιο θερμιδικό έλλειμα ή με μια ακραία δίαιτα
 • Και τέλος η κατανάλωση συμπληρώματος αμινοξέων στην διάρκεια της νηστείας. Βέβαια να τόνίσώ πως αυτό δεν είναι απαραίτητα αλλά είναι για τους πιο διστακτικούς και δύσπιστους εκεί πέρα ! Το πως θα σας εξηγήσω παρακάτω:

Οδηγός κατανάλωσης αμινοξέων (κλικ για αγορά)

 • Οπότε κάθε πρωί καταναλώνουμε 5-10γρ αμινοξέων με το ξύπνημά μας.
 • Αν προπονηθούμε κατά την διάρκεια της νηστείας θα πάρουμε πριν την προπόνηση 5γρ αμινοξέα,
 • κατά την διάρκεια της προπόνησης άλλα 10γρ – 15γρ
 • Μετά την προπόνησή μας εαν η κατανάλωση του πρώτου γεύματός μας απέχει πολύ θα πάρουμε άλλα 5 – 10 γρ αμινοξέων
 • Και κάθε 2 ώρες μετά την προπόνησή μας μέχρι να καταναλώσουμε το πρώτο μας γεύμα  θα καταναλώνουμε 5-10 γρ αμινοξέων!

No αμινοξέα;;; No problem!

Λοιπόν αν δεν έχεις αμινοξέα και δεν θες να ξοδέψεις χρήματα σε αυτά απλά αντικατέστησέ τα με 1/3 ενός σκουπ σκόνης πρωτεΐνης! Δηλαδή μοίρασε 1 σκουπ πρωτεΐνης για πριν – κατα την διάρκεια – μετά την προπόνηση και σε βρίσκω μια χαρά ! Και αν θέλετε να με στηρίξετε παίρνετε ποιοτική πρωτεΐνη απο ΕΔΩ 

 

Τα BCAA και λίγη ζάχαρη στον καφέ σπάνε την νηστεία; Whaaat??

Καινούργιες έρευνες βγαίνουνε για το πως η λευκίνη που υπάρχει μέσα στα αμινοξέα (BCAA’s) προκαλεί μια αντοπόκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας.. Το ίδιο ισχύει λένε και για την ζάχαρη. Με αποτέλεσμα να σε “πετάξουν έξω απο την περίοδο νηστείας.

Η άποψή μου είναι πως δεν θα πρέπει να μας απασχολούν τόσο αυτές οι λεπτομέρειες. Ναι λεπτομέρειες! Το όλο νόημα αυτής της μεθόδου είναι να μας κάνει την ζωή πιο απλή, όχι πιο περίπλοκη ! Πέρα απ αυτό, στην συγκεκριμένη περίπτωση θα ακυρωθούν τα θετικά που μας προσφέρει η διαλειμματική νηστεία που δεν έχουν αποδειχτεί ακόμα! Δηλαδή τα θετικά του νούμερο 4 κάτω από την ενότητα “Πλεονεκτήματα διαλειμματικής νηστείας”! Οπότε γιατί να κάθεσαι να στερείσαι, να στρεσάρεσαι για πράγματα που δεν έχουν αποδειχθει ακόμα ;

Δεν λέω πως ισχύει ή δεν ισχύει ο ισχυρισμός του ό,τι σε βγάζουν από την νηστεία τα BCAA’s ή το οτιδήποτε άλλο αλλά αυτό που θα πω είναι πως μερικές φορές οι έρευνες παρερμηνεύονται.Αυτή η έρευνα λέει για παράδειγμα πως αν και τα BCAA προκαλούν ανταπόκριση ινσουλίνης αυτή είναι βραχυπρόθεσμη με αποτέλεσμα να μην χρειάζεται να παράγει το πάγκρεας γλυκόζη για να ρίξει πάλι την ινσουλίνη στα φυσιολογικά επίπεδα… Οπότε μικρό το κακό… Βασικά, μηδενικό! Τέλος πάντων, εαν σε ανησυχεί τόσο να μην βγεις από την περίοδο νηστείας τότε ναι, σου προτείνω να μην τα καταναλώνεις και με το δίκιο σου!

 

 

 

Ε αυτά! Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρετε!!! Πάμε να το αποδείξετε!!!

Ωστόσο αν έχετε απορίες ρωτήστε με σε προσωπικό μήνυμα για να σας απαντήσω !

 

Δες τα βίντεο :

Μέρος 1ο, Μέρος 2ο

 

ΠΗΓΕΣ – ΕΡΕΥΝΕΣ:

Το OG άρθρο του Intermintent faisting

Το βραδινό φαΐ δεν παχαίνει

Για το ότι δεν θα σε οφελήσει τα μικρά και συχνά γεύματα τελικά δεν οφελούν αλλά ο όγκος των θερμίδων

Αυξητική ορμόνη και νηστεία (1, 2)

Ινσουλίνη και νηστεία (1 , 2)

Μακροζωΐα και νηστεία (1)

Καρδιά και νηστεία (12)

Αμφιβολίες των παραπάνω ερευνων (1 , 2 )