fbpx
Select Page
Σε αυτό το άρθρο, θα μάθουμε τι είναι τα διαλείμματα δίαιτας! Εντάξει, πόσο πιο απλό;;; Ειναι ακριβώς αυτό που λέει ο τίτλος! Ενα μικρό διάλειμμα από τη δίαιτα που κάνουμε!. Αυτή είναι μία από τις πολλές στρατηγικές που χρησιμοποιούμε όταν κάνουμε δίαιτα και σταματάμε να χάνουμε κιλά σε κάποια φάση της δίαιτάς μας ή πάει πολύ πιο αργά αυτή η διαδικασία ή απλά όταν προσπαθούμε να κάνουμε τη ζωή μας λίγο πιο εύκολη! Να μην υποφέρουμε, δηλαδή, ένα χρόνο συνεχόμενα αλλά να κάνουμε διαλείμματα.

Πάμε να δούμε τι είναι:

Οταν κάνουμε τη δίαιτά μας και σε ένα σημείο σταματάμε και θέλουμε να χαλαρώσουμε λίγο να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα για 10-14 μέρες, δηλαδή το maximum είναι δύο εβδομάδες. Συνεπώς, τις 2 εβδομάδες αυτές το πάμε λίγο πιο χαλαρά, τρώμε λίγο παραπάνω, σε θερμίδες συντήρησης δηλαδή καθώς όταν κάνουμε δίαιτα για πολύ καιρό ο μεταβολισμός μας πέφτει με αποτέλεσμα οι αριθμομηχανές να υπολογίζουν λάθος τις θερμίδες συντήρησής μας ! Οπότε όταν τρώμε σε – υποτιθέμενη – συντήρηση μετά από μια δίαιτα, στην πραγματικότητα βρισκόμαστε σε υπερχείλιση δηλαδή τρώμε παραπάνω από όσο καίμε. Οπότε, το max τρώμε σε συντήρηση!

Στη φάση αυτή, δεν μετράμε τόσο τις θερμίδες (αυτό βέβαια εξαρτάται και από το κάθε άτομο και το διατροφικό-ιατρικό του προφίλ πχ άτομα με ιστορικά βουλιμίας), παρόλα αυτά μη φοβάστε ότι θα παχύνετε υπερβολικά πολύ. Η ζυγαριά θα ανέβει φυσικά, αλλά τα περισσότερα θα είναι νερά και κατακράτηση υγρών, επειδή θα έχουμε καταναλώσει λογικά πολύ αλάτι και επειδή θα έχουμε ανεβάσει τους υδατάνθρακες, By the way πρέπει να ανεβάζουμε υδατάνθρακες για να είναι άκρως αποτελεσματική αυτή η μέθοδος!

Δε σαβουριάζουμε τόσο! Μπορούμε να φάμε λίγο παραπάνω τα “έτοιμα” φαγητά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι όταν κάνουμε διαλείμματα στη δίαιτα ότι απλά τρώμε συνεχώς χωρίς σταματημό.

Τα θετικά των διαλειμμάτων αυτών

Τώρα, εφόσον αναλύσαμε τον ορισμό της έννοιας αυτής και το πότε γίνεται πάμε να δούμε λίγο τα θετικά της μεθόδου αυτής. Ως γνωστόν, όταν κάνουμε δίαιτα πέφτουν αρκετές τιμές στον οργανισμό, όπως για παράδειγμα

  • ο μεταβολισμός που συζητήσαμε και προηγουμένως,
  • η λεπτίνη (ορμόνη η οποία όταν πέφτει αυξάνεται το αίσθημα της πείνας, ενώ όταν είναι ψηλά αυτή χορταίνουμε και εύκολα). Οπότε, θα το έχετε παρατηρήσει πως όταν κάνετε δίαιτα για πολύ καιρό, ξαφνικά πεινάτε συνέχεια και  δεν ικανοποιείστε με τις ποσότητες που τρώγατε παλιά, καθώς έχουμε μείωση της λεπτίνης.
  • Επίσης, έχουμε θέματα με τον θυρεοειδή μας: ο θυρεοειδής έχει άμεση σχέση με την ινσουλίνη, με την αποθήκευση λίπους, με τον μεταβολισμό που πέφτει, δηλαδή όλα αυτά είναι ανάλογα.
  • Επιπλέον, πέφτει η τεστοστερόνη / λίμπιντο σε μας σε εμάς τους άνδες, ενώ παράλληλα μια γυναίκα μπορεί να έχει καθυστέρηση
  • και το πιο σημαντικό η ψυχολογία! Ένα πράγμα που δεν το σκεφτόμαστε όλοι είναι η ψυχολογία, η οποία είναι πάρα πολύ σημαντική στο να κάνεις δίαιτα. Η ψυχολογία είναι αυτή που θα καθορίσει αν θα κάνεις δίαιτα ή αν θα συνεχιστεί η δίαιτα και δεν θα διακοπεί! Εμείς τι θέλουμε; Εμείς θέλουμε μια δίαιτα που να μας φέρνει αποτελέσματα και όχι μια δίαιτα που θα μας χάσει αυτή την εβδομάδα ένα κιλό και μετά θα την παρατήσουμε λόγω της δυσκολίας της και επειδή είναι πολύ ψυχοφθόρα. Τώρα, για κάποιον ο οποίος είναι παχύσαρκος και κάνει κάποιον υπολογισμό θερμίδων θα φτάσει στο συμπέρασμα ότι στα επόμενα 2 χρόνια με αυτή την εξουθενωτική δίαιτα θα έχει χάσει τα απαραίτητα 30-40 κιλά. Τώρα σας ρωτώ: Πόσο αποθαρρυντικό είναι να ξέρεις ότι για τα υπόλοιπα 2 χρόνια θα μιζεριάζεις και θα τρως πολύ λίγο και όχι αυτά που θες!; Είναι ένα βουνό μπροστά σε αυτό το άτομο, αλλά εάν το χωρίσουμε σε διαλείμματα, δηλαδή κάνουμε μικρούς κύκλους δίαιτας και ξέρει ο φίλος μας ότι σίγουρα θα κάνει για 3 μήνες δίαιτα αλλά για 2 εβδομάδες θα κάνει διάλειμμα και θα τρώει λίγο πιο …φυσιολογικά! Αντί για το τεράστιο βουνό αυτό, έχει μικρά λοφάκια! 

 

Πάμε τώρα να δούμε κάποια πιο πρακτικά κομμάτια και μέσω της βοήθειας του πίνακα Lyle McDonald:

Σημείωση: Μερικοί από μας πιστεύουμε είναι ότι όσο πιο γραμμωμένος είναι ο άλλος, όσο πιο στεγνός, όσο πιο επαγγελματίας, τόσο πιο αχρείαστα είναι αυτά που λέμε, όμως ισχύει το ανάποδο! Ένας ο οποίος είναι υπέρβαρος ή παχύσαρκος δεν χρειάζεται πάρα πολύ την στρατηγική αυτή, σε αντίθεση με κάποιον που είναι σε πολύ χαμηλά ποσοστά λίπους.

Ποσοστό λίπους % (άντρες) Συχνότητα διαλειμμάτων
<10% κάθε 4-6 εβδομάδες
10-15% κάθε 6-8 εβδομάδες
15-25% κάθε 10-12 εβδομάδες
25%> κάθε 12-16 εβδομάδες

Κατεβάστε τον πίνακα εδώ

Οπότε έχουμε τον πίνακα αυτόν που απεικονίζει τα ποσοστά λίπους (ο πίνακας αυτός ισχύει για τους άντρες, ενώ για τις γυναίκες οι τιμές αυτές θα υπολογίζονται + 7%).   Για όλες τις τιμές λίπους, όπως προαναφέραμε, δεν πρέπει να “σαβουριάζουμε“, αλλά να φροντίζουμε να έχουμε ανεβασμένους τους υδατάνθρακες, να είναι λίγο πιο χαλαρό το πρόγραμμα, να μετράμε θερμίδες αλλά να είμαστε λίγο πιο ήρεμοι σε αυτή την κατάσταση, χωρίς όμως να ξεφεύγουμε!

Έρευνες

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθούμε σε 1 έρευνα που είχε γίνει:

Είχαν πάρει μια ομάδα ανθρώπων και ουσιαστικά οι επιστήμονες ήθελαν να δείξουν ότι όταν κάποιος είναι σε δίαιτα πολύ καιρό και ξεφεύγει, τότε παίρνει πολύ γρήγορα τα κιλά του πίσω και μετά δεν του είναι τόσο εύκολο να επιστρέψει στη δίαιτά του. Οπότε είχαν πάρει κάποια άτομα και τους είχαν πει ότι θα κάνουν μια δίαιτα για ένα διάστημα, και μετά από το διάστημα αυτό θα ξεφύγουν από αυτό, θα κάνουν διάλειμμα 2-4 εβδομάδων και μετά θα επιστρέψουν στην δίαιτα. Οι επιστήμονες στην έρευνα αυτή περίμεναν με ανυπομονησία ότι τα άτομα αυτά θα χαλάσουν την δίαιτα ότι θα πάρουν κιλά, θα ξεφτιλιστούν, αλλά προς μεγάλη τους έκπληξη και αποτυχία, τα άτομα αυτά έπειτα από αυτό το διάλειμμα στο οποίο δεν πήραν και πάρα πολλά κιλά, κατάφεραν πολύ εύκολα να επιστρέψουν στην δίαιτά τους και μέσα σε μια εβδομάδα έχασαν πάλι τα κιλά που είχαν πάρει στις 2 εβδομάδες αυτές, ενώ ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν δυναμικά την υπόλοιπη δίαιτά τους. Επομένως, αφού ξέρεις ότι θα συμβεί, όπως για παράδειγμα γνωρίζεις ότι τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος που δεν μπορείς να συγκρατηθείς, να ελέγξεις την δίαιτά σου, όμως επειδή δεν ξέρεις το πότε θα συμβεί αυτό καλύτερα να το κάνεις ελεγχόμενα. Αυτό σημαίνει ότι μια ελεγχόμενη “καταστροφή” είναι καλύτερη από μια χαοτική “καταστροφή” , όμως σε μια τέτοια περίπτωση δεν είναι καθόλου καταστροφή αλλά κάτι καλό για τον οργανισμό μας οπότε και το επιδιώκουμε!

Πάντα χρειάζεται ένα διάλειμμα σε κάτι που κάνουμε με κόπο και για καιρό, όπως είναι το σχολείο, η σχολή, η εργασία μας, οποτε γιατι όχι, και μια μακροχρόνια δίαιτα! Επιστρέφουμε πάντα μετά από αυτό, πιο ανανεωμένοι και πιο δυνατοί για να συνεχίσουμε! Keep up the good work φίλοι μου!

 

ΔΕΣ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ