fbpx
Select Page

Είναι γνωστό βέβαια, ότι πέραν των άλλων ιδιοτήτων του καφέ, μπορεί να λειτουργήσει και ως προ-εξασκητικό συμπλήρωμα (pre-workout), δηλαδή να πιεις καφέ πριν από μια προπόνηση ώστε να σε ανεβάσει και να σου δώσει δύναμη.
(Λίγα λόγια για τα προ-εξασκητικά συμπληρώματα. Βασίζονται στην καφεΐνη. Μία κουταλιά ή ένα scoop περιέχει έως και 400 mg καφεΐνη, σχεδόν μισό γραμμάριο, όπου είναι πάρα πολύ, αν φανταστείτε ότι χρειάζεστε έξι καφέδες για να συμπληρώσετε αυτή την ποσότητα, άσε δε, που πρέπει να τους πιείτε και μονορούφι, αφού την κουταλιά στα προ-εξασκητικά την πίνεις κατευθείαν! Οπότε, δεν τη συστήνω με τίποτα!!! Παραμένουμε στον καφέ και μόνο στον κλασικό καφέ ή συμπλήρωμα καφεΐνης! Αν θέλετε, πάρτε 400 mg καφεΐνης, να δείτε ότι θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα με τα pre-workouts. Ένα κουτάκι σκόνης ή χαπιών καφεΐνης, μπορεί να σας κρατήσει για μήνες και δε θα σας κοστίσει πάνω από 5,00 ευρώ.)
Πάμε όμως βήμα – βήμα να μάθουμε τα πάντα για τον καφέ, την καφεΐνη και την προπόνηση

Τι είναι η καφεΐνη :

Είναι μια χημική ένωση την οποία βρίσκουμε στα φύλλα, στους καρπούς και στους κόκκους ορισμένων φυτών. Δρα ως αμυντικός μηχανισμός των φυτών αυτών και ως φυσικό φυτοφάρμακο, δηλαδή εξοντώνει διάφορα παράσιτα που πάνε να φάνε αυτά τα φυτά. Βέβαια δε συμβαίνει το ίδιο και με εμάς τους ανθρώπους όταν πίνουμε καφέ, οπότε μην πανικοβάλλεστε!

                                    

2. Θετικές επιδράσεις στον οργανισμό

  • Καταρχήν είναι το μόνο νόμιμο λιποδιαλυτικό που υπάρχει στην αγορά. Οσοι πιστεύουν στα μαγικά χάπια και στα λιποδιαλυτικά συμπληρώματα, κακώς, γιατί δεν ισχύει κάτι τέτοιο! Ο μόνος τρόπος για να πετύχει λιποδιάλυση ένα συμπλήρωμα, είναι να έχει στα συστατικά του καφεΐνη, η οποία κάνει το 95% της δουλειάς ή να έχει παράνομες ουσίες μέσα, που εκείνες κάνουν τη δουλειά.

(Το πράσινο τσάι έχει τη φήμη του λιποδιαλυτικού ροφήματος, αλλά μαντέψτε! Εχει καφεΐνη μέσα! Εχουν γίνει πολλές έρευνες που λένε ότι το τσάι και κάποια παρόμοια ροφήματα, έχουν αντιοξειδωτικές δράσεις που βοηθούν στις καύσεις, αλλά πρέπει να καταλάβετε ότι αυτό γίνεται μ έναν εξαιρετικά έμμεσο τρόπο. Από την άλλη όμως η καφεϊνη θα σου «boostάρει» τον οργανισμό για λίγες ώρες. Βέβαια έχει ένα κόστος αυτό, αλλά αυτό θα το δούμε παρακάτω)

  • Η καφεΐνη δε λειτουργεί μακροπρόθεσμα. Αν καταναλώνετε συνέχεια η επίδρασή της θα μειωθεί και ο οργανισμός σας θα τη συνηθίσει.
  • Προκαλεί εγρήγορση, το αντίθετο της ύπνωσης.
  • Βοηθάει στην καλή αυτοσυγκέντρωση.
  • Προσφέρει διαύγεια και δίνει ενέργεια για σωματική άσκηση.
  • Αυξάνει βραχυπρόθεσμα την πίεση του αίματος. Αυτό είναι καλό για μια προπόνησ
  • η γιατί γεμίζουν οι μύες με αίμα και οξυγόνο, οπότε είστε ήδη ζεστοί απ την αρχή χωρίς πολλή προθέρμανση. Και ενέργεια να μην έχετε, με την καφεΐνη την αποκτάτε.
  • Λειτουργεί ως είδος παυσίπονου, αφού πολλά αναλγητικά έχουν μέσα τους καφεΐνη.

Παρενέργειες της καφεΐνης

  • Προκαλεί αϋπνία. Όπως είπα πιο πάνω, η καφεϊνη προκαλεί εγρήγορση, το αντίθετο της ύπνωσης, οπότε η αϋπνία είναι σύνηθες φαινόμενο. Ακόμη και να σας πάρει ο ύπνος, αφού έχετε μετρήσει όλα τα προβατάκια και το λύκο της Κάτω Μαγούλας, η ποιότητα του ύπνου σας δεν θα είναι η ίδια, αφού θα είστε σε μια υπερένταση, μια και τα προβατάκια περπατάνε αργά και θα έχουν τσακίσει κι άλλο το νευρικό σας σύστημα!!!Ακόμη κι αν έχετε καταναλώσει καφεΐνη ώρες πριν τον ύπνο σας, θα δείτε ότι σε μερικούς ακόμη θα σας επηρεάζει αφού θα κυλάει στον οργανισμό σας. Ιδίως εκείνοι, που είναι εθισμένοι στην καφεΐνη, χαρακτηρίζονται από λίγες ώρες ύπνου αλλά και κακής ποιότητας, οπότε πέρα από τα πρόβατα, μάλλον θα μετράνε και μυρμήγκια, κάμπιες, σφίγγες κλπ…
  • Ταχυπαλμία. Μια και αυξάνει την πίεση του αίματος, μπορεί να προκαλέσει ταχυπαλμία, αρρυθμίες στην καρδιά ή και προβλήματα στην αναπνοή. Όλα αυτά βέβαια, αν γίνεται υπερβολική κατανάλωση.
  • Αφυδάτωση και διούρηση.
  • Εθιστική…(ψυχολογικά περισσότερο)  Αν και δεν ανήκει στην κατηγορία των εθιστικών ουσιών, ωστόσο, η καφεΐνη ή μάλλον ή έλλειψή της προκαλεί πονοκεφάλους, νεύρα, ένταση, λήθαργο, νύστα, έλλειψη ενέργειας. Η καφεΐνη είναι συνδεδεμένη άμεσα με το «ξύπνημα του οργανισμού» μας.
  • Υπερένταση: Νομίζουμε ότι μας δίνει ενέργεια, ενώ στην πραγματικότητα μας προκαλεί μια υπερένταση κι έτσι μπορούμε να δώσουμε τα πάντα σε μια προπόνηση. Σε κάνει να νομίζεις ότι μπορείς να υπερβείς τις φυσικές σου δυνάμεις και τα όριά σου. Ωστόσο, αυτό είναι κάπως ουτοπικό, γιατί όταν το σώμα μας αισθάνεται κουρασμένο κατά βάση, κάποιος λόγος θα υπάρχει. Η κατάχρηση της καφεΐνης χωρίς την απαραίτητη ξεκούραση, θα οδηγήσει στην υπερκόπωση! Μην το πάρετε στραβά. Δε λέω να μη γυμνάζεστε βαριά αλλά μέχρι το σημείο που η γυμναστική είναι ωφέλιμη για το σώμα σας. Σκεφτείτε ότι δε γυμνάζεστε μια φορά την εβδομάδα, αλλά 3 με 4. Πρέπει κάθε φορά που πατάτε στο γυμναστήριο να έχετε ενέργεια και δύναμη να γυμναστείτε. Αν δεν έχετε αναρρώσει αρκετά από την προηγούμενη προπόνησή σας, δεν θα έχετε πρόοδο στην επόμενη. Όταν δεν έχετε πάρει κάτι πριν, δε χρειάζεται να ανησυχείτε ότι θα το παρακάνετε, γιατί οι αντοχές σας περιορίζονται από τα φυσικά σας όρια.
  • Η άποψή μου είναι ότι για κάποιες μέρες που δεν έχεις διάθεση ή όρεξη να γυμναστείς, αλλά πρέπει, μπορείς να πάρεις μισή ώρα πριν την προπόνησή σου μια δόση καφεΐνης και ξέρεις ότι θα έχεις παραπάνω ενέργεια για να γυμναστείς. Αν ακολουθεί σαββατοκύριακο που θα αράξεις κι έχεις τη διάθεση να τα δώσεις όλα στην προπόνησή σου πριν από αυτό, τότε θα πάρεις την καφεΐνη σου και θα τα δώσεις όλα! ΟΛΑ με μέτρο όμως. Δεν είναι να βασίζεσαι σε αυτή!!!
  • Εκείνοι που υποστηρίζουν ότι βασίζονται αποκλειστικά στην καφεΐνη για να αποδώσουν στη γυμναστική τους, έχω να πω ότι προφανώς φταίει η κακή τους διατροφή ή η έλλειψη ύπνου οπότε η καφεΐνη είναι «μπάλωμα» και όχι λύση!

Συμπέρασμα

ΟΠΟΤΕ, για να μην έχεις την καφεΐνη ως βασικό καύσιμο για την προπόνησή σου, πρέπει να βασίζεσαι στην καλή διατροφή! Οι υδατάνθρακες, δηλαδή το γλυκογόνο, είναι το πραγματικό σου καύσιμο για τους μύες σου, αυτό παροτρύνει και προάγει την ενδυνάμωση και την αύξηση της άλυπης μάζας! Φαγητά πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σύνθετους υδατάνθρακες θα πρέπει να καταναλώνονται πριν το γυμναστήριό σου ώστε να σου εξασφαλίσουν μια άριστη προπόνηση

  • ΠΡΟΤΕΙΝΩ λοιπόν, μια δυο ώρες πριν την προπόνηση, να φας ένα μπολ γεμάτο υδατάνθρακες π.
  • χ. βρώμη, ρύζι, κάποια φρούτα, μπανάνα, μήλο, αχλάδι! Αν θες συνδύασέ τη και με λίγη καφεΐνη, αλλά με μέτρο!
  • Πηγές Καφεΐνης : Τη βρίσκουμε κυρίως σε ποτά, όπως είναι ο καφές και να ενεργειακά ροφήματα, το πράσινο τσάι, κόκα κόλα, όπου το κάθε ρόφημα φυσικά έχει και διαφορετική περιεκτικότητα σε καφείνη!
  • Δοσολογία : Ποια είναι η σωστή δοσολογία για τον καθένα; Εξαρτάται από το βάρος καταρχήν. Οσο πιο βαρύς είσαι, τόσο λιγότερο θα σε πιάνει, γιατί θα απλώνεται σε όλο σου το σώμα. Επίσης είναι η ανοχή στην καφεΐνη που έχει ο καθένας. Π.χ. κάποιος που πίνει καφέ κάθε μέρα δεν τον πιάνει τόσο όσο έναν που πίνει μια φορά την εβδομάδα.
  • Τρόποι μέτρησης καφεΐνης: Υπάρχουν τρόποι να μετρήσετε πόση καφεΐνη χρειάζεται ο οργανισμός σας. Π.χ. τόσα mg ανά κιλό. Ωστόσο δε χρειάζεται απαραίτητα να κάνετε κάτι τέτοιο. Πειραματίστε μόνοι σας μέχρι να βρείτε την κατάλληλη για σας δόση κι εγώ σας προτείνω να μην ξεπερνάτε τα 300 – 400 mg την ημέρα, αν είστε ένας υγιής ενήλικας.
  • Κύκλος καφεΐνης: Ο οργανισμός μας αναπτύσσει μια ανεκτικότητα στην καφείνη πε το πέρασμα του χρόνου. Εκεί που κάποτε ήθελες ένα εσπρεσάκι το πρωί για να ξυπνήσεις, τώρα χρειάζεσαι τρία διπλά μέσα στη μέρα σου! Επίσης, ίσως να αισθάνεσαι κάπως εξαρτημένος από αυτή. Εδώ λοιπόν χρειάζεται ο κύκλος της καφεΐνης. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχουν περίοδοι στη ζωή σας που θα σταματάτε τελείως τη λήψη καφεΐνης για 10 έως 20 μέρες. ΣΟΚ ε;;;; `Οταν όμως επιστρέψετε πάλι σε αυτήν θα δείτε πόσο ισχυρές είναι οι επιδράσεις της επάνω σας! Πιο πολύ από ψυχολογική άποψη. Από σωματική δε θα αλλάξει και κάτι το ιδιαίτερο!
  • Συμπέρασμα: Η καφεΐνη είναι ένα καλό εργαλείο για την εργαλιοθήκη μας, ένα δυνατό όπλο, γι αυτό και θα πρέπει να το χρησιμοποιούμε με μέτρο και με σύνεση!!!

Δειτε το βίντεο : https://youtu.be/2RBPCdyYd7Y