Γειά σας φίλες και φίλοι! Σε αυτό το άρθρο θα δούμε τι ακριβώς είναι τα περίφημα Mass gainers συμπληρώματα που είναι τόσο περιζήτητα στην αγορά, και ακόμα πιο περιζήτητα από ανθρώπους που βάζουν δύσκολα μυικά κιλά. Δηλαδή τους τυπικούς “hard gainers”! Και γιατί ρωτάτε; Επειδή αυτά τα συμπληρώματα υπόσχονται να κάνουν την ζυγαριά να ανέβει γρήγορα και το σώμα σου να γεμίζει άπαχα μυϊκά κιλάκια!

Ας δούμε λοιπόν αν όντως ανταπεξέρχονται στις υποσχέσεις τους! Και ας δούμε γιατί δεν τα “πολυσυμπαθώ” τα συμπληρώματα αυτά, θα σας πω τα αρνητικά τους, θα αποκαλύψω τα marketing τεχνάσματα που χρησιμοποιούν οι άτιμες αυτές εταιρίες και στο τέλος, θα σας πω πως να φροντίζετε να μην ξεγελαστείτε όταν ψωνίζετε ένα τέτοιο συμπλήρωμα ή ακόμα και πως να φτιάξετε το δικό σας στο εν τέταρτο της τιμής αυτής αλλά με την ίδια, αν όχι ακόμα ανώτερη θρεπτική αξία!!! Ας ξεκινήσουμε με…

Τα αρνητικά ενός τυπικού Mass Gainer

Value for money

Τα πιο πολλά απ αυτά υπόσχονται 1000 – 2500 θερμίδες ανα δόση. Ακούγεται πολλά υποσχόμενο για κάποιον που δεν μπορεί να φάει ούτε 2.000 θερμίδες λόγω μηδαμινής όρεξης! Αν όμως “σκάψουμε” λίγο πιο βαθιά θα δούμε πως η μία τους δόση, δηλαδή μια “μερίδα” προϋποθέτει να χρησιμοποιήσουμε 300γρ προϊόντος. Αυτό σημαίνει πως ένα 2κιλό σκεύασμα περιέχει μόνο 6.5  μερίδες! Μετά ας προχωρήσουμε στο να διαιρέσουμε την τιμή του σκευάσματος με τις μερίδες για να δούμε πόσο κάνει η 1 μερίδα μόνο! Λοιπόν, έστω πως η 2κιλη συσκευασία κάνει 40 ευρώ, με μια απλή διαίρεση καταλήγουμε …

40 ευρώ  / 6.5 μερίδες = 6 ευρώ.

Κοίταξε μπρο μου, εγώ προτιμώ να πάω σε ένα ρεστοράν με την κοπέλα μου να δώσω 6 ευρώ για να πάρω μια κανονική μερίδα φαγητού που την έχει μαγειρέψει ένας έμπειρος μάγειρας, που θα μου την σερβίρει ένας επιδέξιος σερβιτόρος, που θα ναι πεντανόστιμη και που όταν φύγω από το μαγαζί θα με ευχαριστήσουν κιόλας που πήγα…  Όχι να τα δώσω για μια ύποπτη σκόνη με γεύση… ζάχαρης !!! Ε μιας και είπα ζάχαρη ας προχωρήσουμε στο επόμενο αρνητικό…

Θερμιδική και θρεπτική αξία

Τέλος πάντων, να πάει στο διάολο το value for money, έστω ότι δεν είστε τσιγγούνηδες σαν τον Σκρουτζ – γέροΣαρό. Εκ πρώτης όψεως σίγουρα βολεύουν, παρά την τιμή, στο πετύχουμε τους θερμιδικούς στόχους μας πολύ πιο εύκολα! Μπορεί να ναι ο συνδετικός κρίκος μεταξύ εσένα και 20 κιλών άπαχης μυϊκής μάζας ας πούμε!!!

Αλλά χωρίς να βιαζόμαστε, ας αφιερώσουμε μια στιγμή να δούμε τι θερμίδες καταναλώνουμε:

Σχεδόν όλα αυτά τα συμπληρώματα με τόσες πολλές θερμίδες έχουν μέσα ένα σκασμό ζάχαρη και ελάχιστη δοσολογία πρωτεΐνης η οποία μάλιστα είναι και αμφιβόλου ποιότητας πχ να μην περιέχει καν όλο το προφίλ των αμινοξέων που χρειάζεται για να χτιστεί μυϊκή μάζα!

Ή κάνουν το άλλο το ωραίο:

Βάζουν μέσα τεράστιες ποσότητες ενός άκυρου αμινοξέος, πχ καμιά ταυρίνη και ενώ μετράει σαν “πρωτεΐνη” είναι άχρηστη και βγαίνει όπως μπήκε στην τουαλέτα… Αυτό btw θα το καταλάβετε αν έχετε πολλά αέρια όταν θα καταναλώνετε αυτό το συμπλήρωμα ακόμα και αν έχει περάσει κάποιο διάστημα καταναλώνοντάς το! Πχ 2 βδομάδες και πάνω. Αυτό σημαίνει πως δεν αφομοιώνεται η πρωτεΐνη όπως θα πρεπε.

Κάτι άλλο που κάνουν οι εξυπνούληδες είναι να χρησιμοποιούν μαλτοδεξτρίνη ως πηγή υδατανθράκων! Η μαλτοδεξτρίνη είναι ποιοτικά σχεδόν τόσο

Η ζάχαρη σε μορφή μαλτοδεξτρίνης

χάλια όσο και η άσπρη ζάχαρη! Το καλό όμως (για αυτούς πάντα) είναι πως στην ετικέτα δεν εμφανίζεται την μαλτοδεξτρίνη ως ζάχαρη αλλά ως “υδατάνθρακες” κάνοντας τον φιλόδοξο καταναλωτή μας να νομίζει πως είναι όντως πολύπλοκοι ποιοτικοί υδατάνθρακες ενώ στην πραγματικότητα… είναι μεταμφιεσμένη ζάχαρη…

Πολύ σοφά θα συμπεράνουμε πως ξεκάθαρα δεν είναι και τόσο χρήσιμα για να φτιάξουμε μυ αλλά παραπέρα μπορεί ακόμα να ναι και βλαβερά για την υγεία μας! Σκεφτείτε όλην αυτήν την ζάχαρη και τα συντηριτικά που δεν έπιασα καν στο στόμα μου!

Δεν πάτε να κατεβάσετε κανένα γαλακτομπούρεκο καλύτερα που έχει περίπου την ίδια θερμιδική αξία τελικά αλλά είναι και πιο φθηνό;;;

Παίζοντας με τις ταμπέλες

Και το τελευταίο τέχνασμα των μάγων αυτώ είναι να χρησιμοποιούν 2 ταμπέλες στο πίσω μέρος. Η μία ταμπέλα αναγράφει τα θρεπτικά του συστατικά ανα 100 γραμμάρια προϊόντος ενώ η άλλη αναγράφει τα θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα, δηλαδή ανα ~300 γραμμάρια προϊόντος. Αυτό που κάνουν είναι στο μπροστά μέρος του προϊόντος να βάζουν για διαφήμιση τα θετικά του συμπληρώματος αυτού, πχ μόνο “12 γραμμάρια ζάχαρης” ή “με 50 γραμμάρια πρωτεΐνης” ή “1250 θερμίδες” αλλά με βάση ποιας ταμπέλας από τις 2 στηρίζουν τα λεγόμενά τους αυτά;;; Η απάντηση είναι “όποιο τους βολεύει”!

Για παράδειγμα για την ζάχαρη θα βάλουν την ζάχαρη που αναγράφεται στην ταμπέλα των 100 γραμμαρίων για να φαίνεται λίγη ενώ για την πρωτεΐνη και τις θερμίδες θα βάλουν τις τιμές που αναγράφονται στην ταμπέλα των 300ων γραμμαρίων!!! Καλό ε;;;

Φίλοι μου ξέρω πως νοιώθετε αλλά μην αυταπατάστε. Είτε μας αρέσει είτε όχι, ζούμε σε μια καπιταλιστική κοινωνία. Όλα αυτά τα τεχνάσματα που κάνουν οι εταιρίες αυτές θεωρούνται 100% νόμιμες, δεν είναι δικό τους λάθος που ο κόσμος είναι αμάθευτος και ξεγελιέται με τεράστια ευκολία. Αλλά όπως έχουν εκείνοι το δικαίωμα να είναι ανέντιμοι, να μας ξεγελούν και να μας εκμεταλλεύονται, τόσο δικαίωμα έχουμε κι εμείς να τους καταπολεμάμε με γνώση μας και με την επιλογή να μην τους δώσουμε το πορτοφόλι μας απλόχερα, μειώνοντας τον τζίρο τους, αναγκάζοντάς τους ή να εξελιχθούν και να βελτιωθούν ή να πεθάνουν.

Tι Θα πρέπει να έχει ένα σωστό Mass Gainer

Εάν ψάχνεις να αγοράσεις κάποιο Mass Gainer παρ όλα αυτά που λέω σε αυτό το βίντεο, εν ολίγης “να πάω στο διάολο” που “οκκ ρε μανν δεκτόν”!!! Θα σου δώσω κάποιες συμβουλές, έναν οδηγό αγοράς βρε παιδί μου σε αυτό το αρθράκι μπας και καταφέρω να σε βοηθήσω λίγο!

Όμως πέρα από την πλάκα, μια τέτοια πράξη είναι θεμιτή απο το μέρος μου γιατί αν αγοράσεις μια έντιμη εταιρεία, ταυτόχρονα θα ρίξεις και όλες τις ανέντιμες ανταγωνιστικές.

Λοιπόν, πρώτα απ όλα κοίτα καλά την ταμπέλα και τα συστατικά του ή βάλε κάποιον που ξέρει να την διαβάσει και επικεντρώσου στην ταμπέλα των 100 γραμμαρίων για να μην μπερδευτείς. Πρέπει να ψάξεις να έχει:

  • Αρκετή και καλή πρωτεΐνη όπως δηλαδή να χει BCAA’s και το βασικό προφίλ των αμινοξέων
  • Λίγη ζάχαρη και πολύπλοκους υδατάνθρακες (Compex Carbs στα αγγλικά), στα συστατικά να δεις να έχει ως βάση την βρώμη (oats) και καθόλου ή πολύ λίγη μαλτοδεξτρίνη για… ευνόητους λόγους! Και τέλος θέλουμε
  • Value For Money δηλαδή να αξίζει τα λεφτά του. Κάνε αυτό το κολπάκι με τα μαθηματικά και τις μερίδες και τα ρέστα που λέω απο πάνω! Όχι για να μην λες πως τα προβλήματα με τον Γιωργάκη και τις καραμέλες στο μάθημα των μαθηματικών στο σχολείο δεν σε ωφέλησαν και πουθενά!!!

Εν κατακλείδι

Και τέλος φίλε μου, θα σου πρότεινα να επικεντρωθείς στο να φτιάξεις ένα δυνατό πλάνο διατροφής το οποίο θα σε βολεύει από άποψη θερμίδων, μακροστοιχείων αλλά και γεύσης! Μην ψάχνεις εύκολες λύσεις γιατί δεν υπάρχουν… Ένα συμπλήρωμα Mass Gainer θα βοηθήσει σίγουρα από άποψη θερμίδων αλλά όπως βλέπεις κι εσύ, το 90% των συμπληρωμάτων αυτών δεν είναι και ό,τι καλύτερο… Επίσης είναι συμπλήρωμα διατροφής, συμπληρώνει την διατροφή, δεν την αντικαθιστά, οπότε χωρίς ένα καλό, δυνατό πλάνο διατροφής τα συμπληρώματα θα έχουν μηδαμινή αποτελεσματικότητα… Για να πάρεις μια ιδέα πως να φτιάξεις την δική σου διατροφή τσέκαρε το βιντεάκι αυτό.

Επίσης αν θες οπωσδήποτε κάτι σαν ένα mass gainer και δεν θες να αγοράσεις ένα επειδή διάβασες αυτό το άρθρο ας πούμε (!!!) κάνε ότι κάνω εγώ και, φτιάξε το δικό σου! Δες το σε μορφή βίντεο ή μορφή άρθρου. Έτσι θα έχεις ένα πολύ υγιεινό γεύμα με πολλές θερμίδες (1000+) και πάνω απ’όλα θα είσαι σίγουρος ότι δεν έχει μέσα σκουπίδια και θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο! Ή ακόμα και αν προσθέτεις περιστασιακά κανένα σκουπιδάκι θα το έχεις κάνει συνειδητά (μια κουταλιά νουτέλα στο μπλέντερ ας πούμε!!!)

***Σημείωση: Δεν στοχοποιώ ένα συγκεκριμένο συμπλήρωμα κάποιας εταιρίας αλλά θα τα κοιτάξω σαν σύνολο για να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα γενικά για τα mass gainers.

 

277