fbpx
Select Page

ΛΑΘΟΣ! Είναι μύθος και ΔΕΝ ισχύει, εκτός από μεμονωμένες περιπτώσεις.

Η γυμναστική με βάρη, δηλαδή εκγύμναση με αντιστάσεις, έχει πολλά θετικά : Καίει λίπος, χτίζει μυ, διορθώνει τη στάση του σώματος, αυξάνει την ωστική πυκνότητα, σε κάνει γενικά πιο δυνατό! Και από ψυχολογική άποψη, έχει σημαντικά οφέλη, αφού αποκτάς περισσότερη αυτοπεποίθηση, αισθάνεσαι δυνατός και πάνω απ όλα γυμνάζεσαι! Υπάρχει λοιπόν η φήμη ότι κάποιος που κάνει βάρη, πιέζονται τα κόκαλα και η σπονδυλική του στήλη κι έτσι δεν μπορούν να αναπ

τυχθούν σωστά. Φυσικά και ΔΕΝ ισχύει κάτι τέτοιο, αλλά το αντίθετο μάλιστα, αφού τα κόκαλα γίνονται πολύ πιο δυνατά και η πυκνότητα των οστών αυξάνεται! Αν ο έφηβος είναι ΑΠΟΛΥΤΑ υγιής, δεν

κινδυνεύει να σταματήσει η ανάπτυξή του! Αν όμως έχει κάποιο πρόβλημα υγείας, π.χ. με τις ορμόνες του ή του λείπει κάποιο ένζυμο, σαφώς και θα έχει επίπτωση στην ανάπτυξή του.

Ο μόνος λόγος για να κινδυνέψει κάποιος κάνοντας βάρη, είναι να κάνει κάτι λάθος στην προπόνησή του και να τραυματιστεί. Είτε στη σπονδυλική του στήλη, είτε στους καρπούς είτε οπουδήποτε αλλού. Τότε, ναι, είναι λογικό να καθυστερήσει ή να σταματήσει η ανάπτυξη ενός εφήβου σε μια περίπτωση. Βέβαια, το ίδιο ισχύει εάν ένα μικρό παιδί σπάσει το χέρι ή το πόδι του κάπου, όπου λογικά η ανάπτυξη στο τραυματισμένο κόκαλο, σταματάει σε σχέση με ένα υγιές κόκαλο. Μπορεί να παρατηρήσετε μάλιστα ότι σε κάποιους λόγω τραυματισμού όταν ήταν μικροί, το ένα πόδι (το σπασμένο) να είναι ελαφρώς κοντύτερο, απ το άλλο, το υγιές.

Αυτό λοιπόν που πρέπει να προσέχει πολύ ένας έφηβος, είναι να μην τραυματιστεί! Και μπορεί να τα καταφέρει εάν γυμνάζεται ΣΩΣΤΑ, οπότε δεν κινδυνεύει από τίποτα! Το γυμναστήριο, εξάλλου, είναι ένας ελεγχόμενος χώρος, αφού έχει αρμόδιους γυμναστές για το πρόγραμμα που ακολουθεί, ενώ  υπάρχουν πάντα δικλείδες ασφαλείας!

Εάν λοιπόν, δεν είσαι ο τύπος που μόνο φιγούρα θέλει να κάνει σηκώνοντας βάρη καθώς του πέφτουν τα νεφρά ενώ παράλληλα βγάζει σέλφι στον καθρέφτη ή δεν ανήκεις στον τύπο «spidermanbatmanhalksupermanpopay”, τότε ΔΕΝ κινδυνεύεις!!! Σε αντίθεση π.χ. με το ποδόσφαιρο, που ενώ τρέχεις να βάλεις το γκολάκι που θα αφιερώσεις στο κορίτσι, σου κάνει ο μάγκας τάκλιν και τελικά βάζεις … γύψο για τρεις μήνες ενώ το κορίτσι πια σου γράφει αφιέρωση πάνω στο γύψο!!!

Πώς οπλίζουμε τον εαυτό μας όταν είμαστε στην εφηβεία και φρέσκοι πάνω στο άθλημα, ώστε να αποφύγουμε τον τραυματισμό και να γυμναστούμε σωστά!

  • ΔΕΝ ξεκινάμε με πολλά κιλά. Η προθέρμανση ! Ξεκινήστε λοιπόν με λίγα ή μέτρια κιλά μέχρι να νιώσετε ασφαλείς και ελεγχόμενοι ενώ παράλληλα θα κάνετε περισσότερες επαναλήψεις με αυτά!
  • Επικεντρωθείτε στην τεχνική. Ειδικά οι ασκήσεις που γίνονται ενώ είστε όρθιοι, εκείνες που περιλαμβάνουν τη μέση, όπως είναι οι άρσεις θανάτου, τα καθίσματα όπως και οι ασκήσεις που χρησιμοποιούμε τους ώμους, πρέπει να έχουν μια τέλεια τεχνική! Εάν δεν είστε σίγουροι πώς εκτελείται μια άσκηση σαφώς και θα ρωτήσετε! Μην πάρετε πρωτοβουλία, γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού! Απευθυνθείτε στο γυμναστή, ψάξτε στο youtube. Ηδη, εγώ προσωπικά έχω κάνει βίντεο για τις πιέσεις πάγκου και τις άρσεις θανάτου, οπότε σίγουρα κάπου θα βρείτε λύση σε οποιαδήποτε απορία σας!
  • Δείτε το σώμα σας ως μια καλολαδωμένη μηχανή. Δώστε μεγάλη προσοχή στο stretching, στις ασκήσεις ευλυγισίας, στην υγεία των ώμων. Αν όλα αυτά γίνονται σωστά, τότε το σώμα σας, η μηχανή, θα είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα!
  • Σωστή διατροφή = άριστη εφηβεία. Είναι αλήθεια, ότι η διατροφή σε πολλούς εφήβους είναι κάκιστη. Δυστυχώς, σπάνια θα δούμε εφήβους να τρώνε σωστά, με πολλά φρούτα, λαχανικά και το υγιεινό φαγητό της μαμάς, με αποτέλεσμα να μην αναπτύσσονται σωστά κι έτσι δε δίνουν στον οργανισμό τους όλα εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία, σαμποτάροντας τη γυμναστική αλλά και τους ίδιους! Πιστέψτε με. Δεν είναι καθόλου μαγκιά να τρέφεσαι καθημερινά με σαβούρες. Είναι αργή καταστροφή του εαυτού σου…

 

Τελειώνοντας, διευκρινίζω τα εξής :

  1. Το ύψος καθορίζεται από το DNA σας όταν ακόμη είστε έμβρυα κατά 80%!(Το υπόλοιπο 20 από εξωτερικούς παράγοντες) Είτε σηκώνετε βάρη, είτε είστε στα μπαλέτα Μπολσόι, είτε περνάτε όλοι σας τη ζωή στον καναπέ (απαγορεύεται!!!), εάν τρέφεστε υγιεινά και δεν τραυματιστείτε σοβαρά, τότε το ύψος σας θα είναι εκείνο που έχει ήδη προκαθοριστεί να πάρετε, οπότε μην ανησυχείτε και μην σταματήσετε να γυμνάζεστε!!!
  2. Οι αρσιβαρίστες είναι κοντοί! Λογικό! Όχι όμως επειδή σηκώνουν βάρη, γι αυτό το λόγο έμειναν κοντοί! Οσο πιο κοντός είναι ένας αρσιβαρίστας, τόση λιγότερη απόσταση θα διανύσουν τα βάρη που σηκώνει από τη γη μέχρι να τα τεντώσει πάνω απ το κεφάλι του! Σκεφτείτε κάποιον που είναι 1,50 κι έναν που είναι 2,00 μέτρα με μακριά χέρια και πόδια! Ποιος θα τα σηκώσει πιο εύκολα;;;; Η ίδια λογική ισχύει και για τους μπασκετμπολίστες π.χ. Ψήλωσαν επειδή έπαιζαν μπάσκετ ή ξεχώρισαν στο μπάσκετ και επειδή είναι ψηλοί;;;

Μην κουράζετε λοιπόν αγόρια το μυαλουδάκι σας με μύθους που έχουν καταρριφθεί. Κουράστε το σώμα σας με σωστή γυμναστική!!!

Δειτε το βίντεο : https://youtu.be/yEcm_h_9Tv8